Loft til kip - Priser, inspiration & vigtige overvejelser

Loft til kip er en populær løsning for boligejere, der ønsker mere plads, lys og en unik æstetik i deres hjem. Ved at udnytte højden op til tagryggen kan du skabe et åbent og luftigt rum, som både ser imponerende ud og føles mere rummeligt.

Men hvad indebærer loft til kip egentlig, og hvad skal du overveje, før du kaster dig ud i projektet?

loft til kip pris

Få gratis rådgivning og 3 tilbud på loft til kip

Ønsker du gratis rådgivning og 3 uforpligtende tilbud på loft til kip, anbefaler vi, at du udfylder formularen hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.

Hvad er loft til kip?

loft-til-kip
Engelund, Hojbjerg, Aarhus - Foto: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Loft til kip betyder, at det traditionelle, vandrette loft fjernes, så loftet åbnes op til tagets fulde højde.

Selvom løsningen ikke giver flere kvadratmeter i rummet, skaber de ekstra kubikmeter en følelse af større rummelighed.

Det giver også høje vægflader, som kan udnyttes og udsmykkes på nye måder. Denne løsning bruges ofte i både helårsboliger og sommerhuse, hvor den tilføjer en unik karakter til rummet.

Mange vælger at kombinere loft til kip med designelementer som fritliggende bjælker eller ovenlysvinduer, der både forstærker rummets æstetik og forbedrer lysindfaldet.

Hvad koster det at lave loft til kip?

Prisen på at få lavet loft til kip svinger typisk fra 1.000 kr. til 3.500 kr. pr. m2. Prisen varierer betydeligt og afhænger af flere faktorer, herunder spærkonstruktionen, om spær skal være synlige eller ej, rummets størrelse og materialevalget til de nye lofter.

Har du hanebåndsspær, ligger prisen typisk på 1.000-1.500 kr. pr. kvadratmeter, mens gitterspær kræver ekstra forstærkninger og ingeniørberegninger, hvilket øger prisen til 2.500-3.500 kr. pr. kvadratmeter.

SpærkonstruktionPris pr. m²
Hanebåndsspær 1.000-1.500 kr.
Gitterspær2.500-3.500 kr.

Arbejdet omfatter ofte nedtagning af det eksisterende loft, forstærkning af tagkonstruktionen, isolering, montering af nye lofter og elektrikerarbejde. Elementer som ovenlysvinduer er ikke en del af disse priser og vil koste ekstra. 

Loft til kip udføres ofte som en entrepriseopgave i forbindelse med større renoveringer eller ombygninger, såsom udskiftning til nyt tag, omfattende tagrenovering eller omdannelse af loftsrum til beboelse. At kombinere disse projekter gør processen mere økonomisk og effektiv, da arbejdet samles og arbejdsomkostningerne fordeles.

Denne løsning er populær for at skabe lys og rummelighed i boligen, hvor ovenlysvinduer ofte vælges for at optimere lysindfaldet og understøtte en åben atmosfære.

Projekter med hanebåndsspær kræver som regel kun få ændringer, mens gitterspær ofte indebærer mere komplekse løsninger.

Som entrepriseopgave kræver loft til kip en koordineret indsats fra fagfolk, der sikrer både design, funktionalitet og overholdelse af byggeregler.

3b_logo.png
Trustpilot
4.5/5
Få 3 gratis tilbud
på loft til kip

100% uforpligtende!

Inspiration - Før og efter loft til kip

Loft til kip er en fantastisk løsning for boligejere, der ønsker at tilføje lys, luft og værdi til deres hjem.

Der er mange måder at tilpasse loft til kip, så det passer til din stil. Du kan eksempelvis integrere fritliggende bjælker for at skabe et rustikt look eller tilføje ovenlysvinduer for at få mere naturligt lys.

Farvevalg og materialer kan også spille en stor rolle i at understrege rummets unikke karakter.

Foto: Loft til kip før og efter, Boligstylist, Tina Dalbøge 

3b_logo.png
Trustpilot
4.5/5
Få 3 gratis tilbud på
at få åbnet op til kip

100% uforpligtende!

Kan din bolig få loft til kip?

I langt de fleste tilfælde kan du få loft til kip – også i et almindeligt parcelhus. Forudsætningen er, at du enten bor i et étplanshus eller ønsker at udføre projektet på husets øverste etage, da det vandrette loft fjernes sammen med et eventuelt loftsrum.

Spærkonstruktionen er afgørende for byggeriets omfang, og hvilken pris du kan forvente. De fleste huse med vandret loft er konstrueret med enten gitterspær eller hanebåndsspær.

Ældre huse har ofte hanebåndsspær, der kan fritlægges for et klassisk look med synlige bjælker.

Parcelhuse fra 60’erne og 70’erne har typisk gitterspær eller saksespær, som kræver mere arbejde og giver en anden æstetik.

LÆS OGSÅ:  Nyt tag på 70’er hus

Det er muligt at åbne op til kip, så loftet følger tagets hældning helt op til tagryggen. Du kan vælge at lade spærene være synlige for et rustikt udtryk eller skjule dem for at skabe et mere minimalistisk look.

Det er nemt at afgøre, hvilken type spær du har ved at kigge oppe på loftsrummet. Er du stadig i tvivl, kan en fagmand hurtigt vurdere det.

loft-til-kip-med-gitterspaer

Loft til kip med gitterspær

Mange parcel- og typehuse fra 1950’erne og 1960’erne er opført med gitterspær, som er kendetegnet ved et netværk af diagonale og vandrette bjælker, der danner en stærk og let konstruktion.

Disse spær bruges til at bære taget og giver stabilitet, men deres komplekse design betyder, at loftrummet ofte er for lavt til at kunne anvendes som opholdsrum.

Taghældningen i disse huse er typisk lav, omkring 20-25 grader, hvilket yderligere begrænser anvendeligheden af loftsrummet.

Når loftet skal føres til kip i huse med gitterspær, kræver det ofte, at konstruktionen ændres eller forstærkes. Gitterspærenes netværk kan være i vejen for det åbne rum og kræver derfor enten fjernelse eller tilpasning.

Dette gør arbejdet mere komplekst og vil øge prisen, da der både er behov for ingeniørberegninger og en ny bærende konstruktion.

Selvom gitterspær kan bevares synlige for at skabe et særligt designudtryk, vælger mange at ændre konstruktionen for at opnå et mere rent og rummeligt resultat med skjulte spær. Dette gør det muligt at udnytte loftets fulde højde og skabe en mere rummelig og lys bolig.

Loft til kip med hanebåndsspær

Mange ældre huse er opført med hanebåndsspær, som ofte har en stejlere taghældning på omkring 40 grader.

Hanebåndsspær består af to skrå spær, der mødes i en tagryg og forbindes af et vandret bjælkeelement, kaldet hanebåndet.

Denne konstruktion skaber et robust trekantsdesign, der fordeler vægten af taget jævnt og efterlader en central bjælke synlig i loftsrummet.

Denne type konstruktion giver loftetagen tilstrækkelig højde til at kunne bruges som beboelsesrum.

loft til kip pris

Ved at inddrage hanebåndsloftet og føre loftet helt til kip kan man skabe en markant større rumfornemmelse og mere luft i rummet.

I de fleste tilfælde kan tagkonstruktioner med hanebåndsspær bevares uændrede, hvilket gør det til et forholdsvis overkommeligt projekt.

Det største arbejde består typisk i at fjerne det eksisterende loft, efterisolere og installere ny loftbeklædning.

Hvis hanebåndene er placeret højt nok til, at man kan gå og stå frit under dem, kan de tværgående bjælker bevares synlige. Mange vælger at lade dem forblive rå eller male dem, da de kan tilføre rummet en særlig karakter og æstetik.

Denne kombination af en enklere proces og et æstetisk udtryk gør hanebåndsspær til en af de mest økonomiske og populære tagkonstruktioner at arbejde med, når loftet føres til kip.

loft-til-kip-uden-spaer

Loft til kip med eller uden synlige spær?

Loft til kip har som regel ikke synlige spær. Det er dog billigere at få loft til kip med frie spær.

Her bevarer man spærene, som de er, og når man løftet loftet, vil spærene blive synlige. På den måde bliver de en del af det æstetiske udtryk.

Det blev førhen brugt meget i ældre landejendomme, hvor solide bjælker holder loftkonstruktionen, i dag ses det generelt set også mere og mere i moderne hjem.

Hvis du ønsker loft til kip uden synlige spær, vil man lave en rem, der er hævet til kip, og en rem der ligger på ydervæggen.

Herimellem kan man bruge gitterdragere og spærtræ for at opbygge hældningen mellem de to remme. Isoleringen vil ligge mellem, og spærene vil ikke være synlige.

Her skal man ikke fjerne stabiliserende vægge, da styrken vil ligge i ydervæggene i denne type konstruktion. Det kræver en ombygning af tagkonstruktionen og er dermed dyrere.

Sådan gennemføres et loft til kip byggeprojekt

At få lavet loft til kip kræver en god plan og koordineret samarbejde mellem forskellige faggrupper. Selvom processen kan virke omfattende, er den tydelig, når du kender de nødvendige trin.

Et loft til kip-projekt kræver, at du forbereder dig på en byggeperiode med støj og støv. Hvis projektet påvirker centrale rum som køkkenet eller stuen, kan det være en fordel at flytte midlertidigt. Alternativt kan projektet udføres i etaper, så du stadig kan bo i huset undervejs.

Her får du et indblik i, hvordan byggeriet typisk foregår, fra planlægning til det færdige resultat.

1) Planlægning og design

Det første skridt er at kontakte en arkitekt eller en byggerådgiver. En arkitekt kan hjælpe dig med at vurdere mulighederne i din bolig og tegne en løsning, der passer til både dine ønsker og boligens konstruktion.

Hvis du allerede har en klar idé om projektet, kan en byggerådgiver hjælpe med at sikre, at planen er praktisk og overholder byggereglerne.

2) Nedrivning af det gamle loft

Når projektet går i gang, starter tømreren med at fjerne det eksisterende, vandrette loft. Dette frigør plads og forbereder tagkonstruktionen til at åbnes op til kip. Eventuelle gamle materialer fjernes, og der tages højde for, at konstruktionen skal kunne bære de kommende ændringer.

3) Få en ingeniør indover ved kompleks tagkonstruktioner

Hvis dit hus har gitterspær eller andre komplekse spærkonstruktioner, er det nødvendigt at involvere en ingeniør.

Ingeniøren laver beregninger for at sikre, at tagets bærende konstruktion forbliver stabil, selv når det vandrette loft fjernes. Dette gælder især, hvis der skal tilføjes nye bjælker eller forstærkninger.

4) Forstærkning af tagkonstruktionen

Hvis konstruktionen kræver det, tilføjes nye bjælker eller forstærkninger. Dette er især nødvendigt ved gitterspær, hvor spærenes netværk skal tilpasses for at skabe et åbent rum.

Tømreren arbejder her tæt sammen med ingeniøren for at sikre, at tagets stabilitet opretholdes.

5) Trækning af el-Installationer

Inden isoleringen lægges, skal elektrikeren trække kabler til lamper, stikkontakter og eventuelle spots. Højloftede rum kræver ofte specialdesignede belysningsløsninger, som planlægges i denne fase. Kablerne skjules bag isoleringen og loftsbeklædningen, hvilket sikrer et rent og elegant resultat.

6) Isolering og energieffektivitet

Efter el-arbejdet er udført, installeres isolering og dampspærre. For at opfylde bygningsreglementet skal isoleringen være mindst 300-400 mm tyk. Dampspærren sikrer, at fugt ikke trænger ind i konstruktionen og forårsager skader. Isoleringen kan monteres indefra, mellem spærene, eller udefra, hvis taget også renoveres.

7) Montering af nyt loft og eventuelle vinduer

Når isoleringen er på plads, monteres loftbeklædningen, typisk gipsplader, som kan males eller få en ønsket finish.

Samtidig installeres ovenlysvinduer eller andre vinduespartier for at maksimere lysindfaldet. Disse elementer er en vigtig del af designet og giver rummet det karakteristiske åbne og lyse udtryk

8) Afslutning og sidste detaljer

Til sidst finpudses rummet med detaljer som maling, belysningsinstallation og eventuelle akustikpaneler for at forbedre lydmiljøet i det høje rum. Resultatet er et rum, der ikke blot ser større og lysere ud, men også føles mere behageligt at opholde sig i.

Foto: Loft til kip før og efter på 1. sal i et 70’er hus. Udført af Mølager Byg.  

Fordele og ulemper ved at åbne op til kip

Her giver vi dig overblikket over, nogle af de fordele og ulemper som er værd at overveje inden den endelige beslutning træffes.

Fordele ved loft til kip

Ulemper ved loft til kip

Gør som 300.000 andre danskere,

Få 3 gratis tilbud på tagdækning

Ønsker du gratis rådgivning og 3 tilbud på din tagopgave, anbefaler vi, at du udfylder formularen hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.

Scroll to Top