Nyt ståltag - Priser og info om montering

Overvejer du også et ståltag til dit hjem? De er med god grund blevet mere og mere populære de sidste 20 år.

Det skyldes at trods den lave pris, er det et utroligt holdbart tag med en forventet levetid på 50-80 år.

Det et stærkt, men let tag, som kan lægges på tagkonstruktioner med en min. hældning på 12°. Desuden kan det ofte lægges direkte oven på det gamle tag. 

Ikke alle er vilde med ståltagets udseende, især de imiterede teglsten, kan for nogle virke kunstige. 

Der findes dog i dag et væld af forskellige profiler, farver og overflader for enhver smag. Nogle stålprofiler er klassiske stålplader, imens andre imiterer tegltage, eternittage og skifertage.  Overfladerne kan være glaserede, ru eller matte. 

I denne artikel gennemgår vi og sammenligner de forskellige typer ståltage, deres fordele, forventede levetid og vedligeholdelse.

Vi ser også på priser og populære alternativer til ståltage, så du kan træffe det rette valg af tagbelægning.  

nyt staaltag pris
Foto: Decra classic tag med stengranulat

Få 3 gratis tilbud på nyt ståltag

Ønsker du gratis rådgivning og 3 tilbud på nyt ståltag, anbefaler vi, at du udfylder formularen hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.

Hvad koster et ståltag?

Ifølge vores erfaring, spænder prisen for et nyt ståltag typisk mellem 800 – 1.000 kr. kr. pr. m2. Prisen er inkl. moms for montering af en tagdækker.

Prisen afhænger af en række faktorer såsom typen af ståltag, tagets kompleksitet, hældning, valg af underlag, valg af tillægsudstyr såsom tagrender og ovenlysvinduer, ejendommens højde samt beliggenheden.

Prisberegner for nyt ståltag inkl. montering

Samlet pris: 0 kr.

Tagdækning.dk’s prisberegner er baseret på data fra flere tagdækkere i Danmark. Det er estimater med en usikkerhed på op til 30%. For at få de mest nøjagtige priser, kan du udfylde formularen for nyt tag hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.

Vores priser er blot vejledende. Ønsker du en nøjagtig pris, så kontakt en tagdækker. De vil starte med en gratis undersøgelse af tagets forhold, drøfte dine ønsker og muligheder, hvorefter du får et uforpligtende tilbud. 

Vi anbefaler dig altid at undersøge markedet for at finde det bedste tilbud. Det kan du gøre ved at udfylde formularen øverst i artiklen. 

3b_logo.png
Trustpilot
4.5/5
Få 3 gratis tilbud på
montering af ståltag

100% uforpligtende!

Hvad er et ståltag og hvorfor vælge det? ​

Illustration af en gennemskåret ståltagplade fra HP Ståltag

Et ståltag er lavet af varmegalvaniseret stål, ofte belagt med pulverlakering for ekstra holdbarhed og lyddæmpning.

Ståltage er populære blandt danske boligejere på grund af deres lave kvadratmeterpris og lange levetid.

De har en lang forventet levetid på 50-80 år, kræver minimal vedligeholdelse, og kan ofte lægges direkte ovenpå et gammelt tag, hvilket sparer tid og penge.

Derudover er det et let tag, fås i mange farver og profiler, og kommer med en producentgaranti på op til 40 år. Dette gør ståltag til en både praktisk og økonomisk attraktiv løsning.

Populære typer af ståltage

Der findes forskellige typer af ståltage, som du i det her afsnit kan få inspiration til, hvilket et du skal vælge til dit tag. De mest typiske er tagstensplader og ståltrapezplader.

Disse typer tilbyder forskellige æstetiske og funktionelle muligheder, der passer til forskellige tagbehov og præferencer.

Ståltag af traditionelle trapezplader

Trapezplader fås i et utal af forskellige profiler og farver. På billedet ses et ståltag med traditionelle trapezplader fra HP ståltag.

Det er et let og billigt tag, hvilket gør det nemt at håndtere og montere. Det er populært på alle tagflader lige fra industribygninger og parcelhuse til garager.

Det kan anvendes på taghældninger ned til 5°. Tagtypen produceres bl.a. af Profilmetal, Profiltech og Lindab.



Ståltag med teglstensprofil

Disse tage, hvor stålpladerne er udformet som tagsten, er utroligt populære. Prisen er ca. det halve i forhold til tegltage og har næsten lige så lang en forventet levetid.

Tagtypen fås i mange forskellige farver, overflader og profiler. Der findes mange forskellige producenter som fx HP ståltag (vist på billedet), MetroTile, Lindab, Profilmetal, Decra osv. Afhængig af mærket kan det anvendes på taghældninger ned til 8°. De fleste kræver et undertag, imens enkelte ikke gør.



Ståltag i eternitprofil

Sinusplader er en type af ståltag, der er bølgede ligesom bølgeeternit. Sinusplader fås i mange forskellige profiler og farver.

Det anvendes oftest på store tagflader såsom industri- og landsbrugsbygninger - men kan også anvendes på parcelhuse.

HP Ståltag har udviklet en sinusplade i en eternit-profil. Det giver det eternit look som ses på billedet. Det koster omtrent det samme som et normalt bølgeeternittag, men levetiden er markant længere.

Ståltag i skiferprofil

Qube Prestige tagpladerne fra Metrotile er fremstillet af en stålkerne legeret med zink, aluminium og magnesium.

Det fås i farverne sort og antracitgrå. Det kræver et undertag og en min. taghældning på 15°. QUBE kan monteres med både lige og forskudt samlinger.

Taget er let og har en produktgaranti på 40 år, hvilket gør det attraktivt når prisen er væsentligt billigere end et traditionelt skifertag.


Ståltag med pandeplader

Pandepladen, som ses på billedet fra HP ståltag, er en traditionsrig type af ståltagplader, der i årtier har været brugt til landbrugsbyggeri, og i dag anvendes den også til erhverv, parcelhuse og sommerhuse.

Vær opmærksom på, at grundet den ret brede profilbund kan der opstå spændingsbuler i pandepladen, hvilket ofte ikke er reklamationsberettiget.

Pandeplader fås i forskellige farver og produceres bl.a. af HP ståltag og Profilmetal.


Ståltag med solceller

Lindab Solarroof, som ses på billedet, har udviklet et let tag med flade solceller printet på galvaniserede stålplader, der let kan klikkes sammen.

Det ligner næsten et zinktag, blot i sort farve. Der er 10 års produktgaranti og 25 år ydelsesgaranti.

Solcelletaget kræver et undertag og en min. tahældning på 14°. Et andet sammenligneligt ståltag med solceller er fra Roofit.



3b_logo.png
Trustpilot
4.5/5
Få 3 gratis tilbud
på et nyt ståltag

100% uforpligtende!

Producenter af ståltagplader

Der findes et stort udvalg af producenter, som hver især har mange forskellige typer af ståltagplader.

Stålplader findes i mange farver og med forskellige overflader. De fås som store plader, der dækker fra tagfod til rygning, og som mindre plader på cirka 1 m² pr. stk. Montering af mindre plader er mere tidskrævende, mens store plader skal skæres til, er sværere at håndtere og kan lettere blive ridsede og bulede.

Du kan købe tagpladerne selv i mange byggemarkeder eller direkte hos producenten. 

Hvis du er i tvivl om, hvilket produkt der er det helt rette for dig, så er det en god idé at kontakte en tagdækker og snakke mulighederne igennem med vedkommende. På den måde kan I sammen finde den bedste løsning for dig i form af pris og kvalitet. De fleste tagdækkere tilbyder indkøb og montering af de forskellige typer af ståltag på markedet.

Du kan læse mere om de mest populære producenter herunder. 

Decra

nyt staaltag pris
Foto: Decra classic tag med stengranulat

Decra ståltaget er en af de mest udbredte ståltage i Danmark. Brandet ejes af RoofTG som leverer stålplader globalt. Decra har eksisteret siden 1957 og er kendt for sine stålplader der imiterer teglsten.

Tagpladerne fås i 2 typer af overflade – Decra Classic og Decra Elegance.

Classic har en ru overflade af stengranulat og fås i kulsort, rødbrun, rød og antik farver. Elegance har en lakeret og mat overflade. Den fås i mat sort, grafit, kastanje, terrakotta og blank sort.

AeroDek

AeroDek stålpladerne, fra BMI Group, er på samme vis som Decra bygget op omkring en kerne af stål.

AeroDeks er galvaniseret med aluzink og belagt med enten keramisk farvet stengranulat eller slagfast pulverlakering.

Tagpladerne fås i 2 typer overflade. Typerne kaldes: Unique og Tradition.

Prisen for et AeroDek tag er meget lig Decras og du får også 40 års garanti på tagpladerne.

AeroDek producere også andre typer af ståltage end disse.

areodek-tradition
Foto: AreoDek tradition fra BMI Group

HP-ståltag

nyt staaltag priser montering
Foto: HP ståltag Exclusive teglstensprofil

HP-ståltag producerer trapezplader og teglstensprofiler. Det findes i mange forskellige farver.

Du kan få stålpladerne i 3 typer og et utal af farver. Et eksempel er Exclusive Teglstensprofil, som fås i polyester, polymax og maxcoat.

Farverne er: gul, rød, skovgræn, antracitgrå, mørkebrun, lysegrå og mørkegrøn.

Du får 30-40 års garanti på tagpladerne.

 

Lindab

Lindab ståltag leverer i tilpassede længder målt fra tagfod til kip. De skrues fast på oversiden af pladen, hvor de andre sømmes i forkanten af pladen.

Det er belagt med plastisol og kan fås i flere farver. Det produceres i Sverige, men har afdelinger i Danmark.

Du kan få 3 typer: Topline 40, Topline 107 og kliktag.

De fås med mat eller blank overflade, og farverne er teglrød, mørkerød, brun, grafitgrå og sort. Du får op til 40 års garanti på tagpladerne.

staaltag priser
Foto: Lindab Ståltag

Metrotile

Metrotile_QUBE_prestige_mat
Foto: Metrotile QUBE prestige

Metrotile er en relativt nyere producent på markedet. Metrotile fås i hele 8 varianter, der produceres i Belgien, og de fås med 40 års produktgaranti. 

Metrotile har mange forskellige og unikke ståltagtyper.

Fx er Metrotile eden første producent der introducerer en Shingle profil tagplade der er designet til installation som sammensatte asfalt shingler.

Profilmetal

Profilmetal producerer selv ståltagpladerne og er en dansk importør.

De har trapezplader, bølgede sinusplader og tagstensplader.

Ståltaget er CE-godkendt. Du kan få lange plader, så du undgår de samlinger, som kortere plader giver.

Du kan få antikondens mod merpris, og de fås i mange forskellige farver og variationer. Du får 40 års garanti på tagpladerne.

profilmetal-staaltag
Foto: Sort tagstensplade Profilmetal

Anbefales et undertag til ståltag? ​

De fleste producenter af ståltage anbefaler et undertag for at eliminere problemer med kondens, regn og sne. 

Nogle producenter kan levere plader med antikondens-belægning på undersiden, der i princippet fungerer som en svamp. Det opsuger kondensvandet og holder på det, indtil det er fordampet. 

Korrekt ventilation af tagrummet er vigtigt. Fugten skal kunne komme ud af taget, hvorfor det er en god løsning med diffusionsåbne undertage.

Man kan godt montere visse typer ståltag uden undertag. Fx kan ståltaget AeroDek og Decra Classic monteres uden undertag, hvis taget har en hældning på mindst 12º. 

Hvilken hældning kræver et ståltag?

Det afhænger af producenten og typen af ståltagplader. Ståltage kræver generelt en ret lav taghældning, sammenlignet med andre tagbelægninger, dog ikke helt så lave som tagpaptage, der kan nøjes med blot et par grader hældning.  

Et ståltag bør mindst have en taghældning på mellem 5º-12º afhængigt af tagtypen samt producent. Stålplader som imiterer tagsten kræver typisk en smule højere taghældning end trapez- og sinusplader.

TagtypeMin. taghældning
AeroDek8° (med undertag)
Decra10° (med fast undertag)
Profilmetal tagstensplader12°
Profilmetal Trapezplader
Profilmetal Sinusplader
3b_logo.png
Trustpilot
4.5/5
Få 3 gratis tilbud på
montering af ståltag

100% uforpligtende!

Bør man lægge nyt ståltag oven på det eksisterende?

Flere vælger at få lagt et nyt ståltag oven på det eksisterende i en såkaldt tag-på-tag løsning.

Ofte lægges det oven på et tagpaptag, eternittag, skifertag og i nogle tilfælde på gamle ståltage. Det eksisterende tag fungerer altså som et slags undertag for det nye. Derfor kræver det at dit nuværende tag ikke er utæt

Ståltage er lette tagmaterialer og vil normalt ikke kræve ekstra opbygning eller forstærkning af det eksisterende tag ud over de lægter, som ståltagpladerne skal ligge på.

Fordelen er at det er en nem og væsentlig billigere løsning. Man sparer mange penge på afmontering, deponering, nyt undertag og monteringen går derfor væsentligt hurtigere. Derfor sparer man typisk 30-50%.

Der er delte meninger om, hvorvidt en tag-på-tag løsning bør anbefales. Mange fagfolk er generelt skeptiske overfor den løsning.

Nogle af årsagerne er:

Du skal være sikker på, at den underliggende tagkonstruktion er intakt og fri for råd eller skimmel.
Det kan være svært at vurdere uden først at afmontere den gamle tagbelægning, hvis du eksempelvis har loft til kip, eller tagrummet er svært tilgængeligt.

Vi fraråder derfor som udgangspunkt en tag-på-tag løsning. Du bør dog rådføre dig med en byggesagkyndig, før du beslutter dig for, hvad der er den bedste tagløsning for dig.

Ståltag ovenpå asbesttag?

Har du som mange andre et eternittag med asbest fra 1960-1980? Så fraråder vi montering af ståltaget ovenpå det. 

Hvis pladerne er hele, udgør de ikke en risiko, men når man monterer et ståltag på et gammelt eternittag, vil eternitstøv falde ned på isoleringen på loftet og i haven, når der bores og arbejdes med taget.

Vi anbefaler derfor en nedtagning og udskiftning af asbesttage

Hvad er den forventede levetid på et ståltag?

nyt staaltag priser montering

Et ståltags forventede levetid er 50-80 år, afhængig af typen og taghældningen det lægges på. 

Nogle producenter, såsom Profilmetal, melder om en endnu længere forventet levetid på op til 100 år.

Generelt lover producenterne op til 40 års produktgaranti ved korrekt montering, som dækker over gennemtæring af stålpladerne. 

Ifølge håndbogen for beskikkede bygningssagkyndige er middellevetiden for et ståltag med en hældning over 10° på 60 år. 

Et ståltag er altså en langtidsholdbar løsning med en levetid der ligger i top sammenlignet med andre typer tagbelægninger. 

Der er mange faktorer som spiller ind på et ståltags holdbarhed: 

I nedenstående tabel har vi samlet et overblik over forskellige ståltagsproducenters produktgarantier, så du bedre kan sammenligne imellem dem. Producenternes produktgaranti kan være forskellige afhængig af tagtypen. 

Producent Produktgaranti
AeroDek40 år
Decra30-40 år
Metrotile40 år
ProfilmetalOp til 40 år
HP Ståltag30-40 år
Lindab Op til 40 år

Produktgarantierne dækker generelt gennemtæring, men typisk ikke afskalning og farver.

Afskalning er dog ikke længere et problem, idet de nye overfladebehandlinger er blevet forbedret.

Selvom pladerne er holdbare, vil farverne altid falme en smule med tiden. Vær opmærksom på at de røde farver falmer mere end de mere neutrale favenuancer. 

Er du usikker på, om et nyt ståltag er det helt rette valg af tagbelægning? Så kan du sammenligne med andre typer i nedenstående oversigtstabel – eller læse mere her om valg af nyt tag.

TagtypePris Levetid VægtklasseMin. taghældning
StåltagLav50-80 år Let 5-12°
BølgeeternitLav20-35 år Let 14°
EternitskiferMiddel35-40 år Let18°
TagpapMiddel50 år Let 1-5°
TegltagHøj60-100 år Tungt 20°
BetontagHøj50 år Tungt14°
NaturskiferHøj100 år Tungt 25°
TagtypePris pr. m2 Levetid
Ståltag800 - 1.000 kr.50-80 år
Bølgeeternit 800 -1.000 kr. 20-35 år
Eternitskifer1.000 - 1.500 kr.35-40 år
Tagpap1.000 - 1.500 kr. 50 år
Tegltag1.500 - 2.200 kr. 60-100 år
Betontag1.400 - 2.100 kr.50 år
Naturskifer1.900 - 2.200 kr. 100 år

Sådan vedligeholdes et ståltag

De fleste ståltage kan i dag holde minimum 50 år, og endda endnu længere hvis du passer godt på det. Ved at følge vores tips kan du sikre, at dit ståltag holder længere og forbliver i god stand.

Gode råd til at vedligeholde dit tag med ståltagplader:

Minimum hvert femte år bør du ringe til en tagdækker og bede vedkommende komme for at inspicere taget. Med sit professionelle blik får tagdækkeren øje på mere, end man selv gør som husejer.

Med et gratis tagtjek, sikrer du at skader bliver opdaget og repareret i tide inden de udvikler sig til større problemer. 

Mos og alger er blot et kosmetisk problem, som du ikke bør være nervøs for. Det kan fjernes med en stiv børste eller algefjerner som kan fås i byggemarkeder.

Algebehandling eller tagmaling kan overvejes, hvis du er ked af dets nuværende udseende. Det er dog blot ren kosmetisk, idet der ingen beviser er for at det forlænger tagets levetid. 

Gør som 300.000 andre danskere,

Få 3 gratis tilbud på tagdækning

Ønsker du gratis rådgivning og 3 tilbud på et nyt tag, anbefaler vi, at du udfylder formularen hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.

Scroll to Top