Utæt tag - Hvad gør jeg? Se vores anbefalinger
- Opdateret
- | Artiklen kan indeholde reklamer - Se mere
Det danske vejr kan være hårdt for dit tag. Selv mindre utætheder kan føre til alvorlige skader over en årrække, så det er vigtigt at få dem repareret hurtigt.
Et forsømt utæt tag kan forårsage vandskader, råd og svamp, og over tid kan det føre til omfattende skader på husets struktur, såsom spær og isolering, samt i indvendige vægge.
Det er derfor afgørende at inspicere og vedligeholde dit tag regelmæssigt. At få håndteret mindre skader i tide kan spare dig for dyre reparationer eller en total udskiftning i fremtiden.
Har dit tag set sine bedste dage, og er du i tvivl om, hvorvidt det trænger til at blive udskiftet eller om en reparation af det utætte tag er nok?
Med et gratis tagtjek får du en grundig gennemgang af dit tag, hvor det vurderes, om der er behov for mindre reparationer, en større renovering eller måske en komplet udskiftning.
Efter tjekket modtager du et uforpligtende tilbud, så du kan tage stilling til de næste skridt for at sikre dit tags holdbarhed og funktionalitet.
Overblik over indhold
ToggleFå et gratis tagtjek i hele landet
Ønsker du et gratis eftersyn og rådgivning om dit tags tilstand, anbefaler vi, at du udfylder formularen hos vores samarbejdspartner Jydsk Tagteknik A/S.
- Landsdækkende service
- Høj trustscore 4,4 på Trustpilot
- 100% uforpligtende med gratis rådgivning
Hvad gør jeg, hvis jeg har et utæt tag?
Hvis dit tag er utæt, så gælder det om at forebygge yderligere skader. Start med at dække af med plastik og placér eventuelt spande, hvor det drypper, for at undgå indendørs skader.
Tør våde områder af og forsøg at holde det tørt for at minimere skader på dine ejendele.
Herefter bør du kontakte en tagdækker for at få en grundig gennemgang af taget.
Ved større, voldsomme og akutte skader, kan du ringe efter Falck og husk altid at informere dit forsikringsselskab om skaden.
Gå en tur rundt om huset og på loftet. Er der tale om en åbenlys skade såsom et hul i taget, hvor det kan regne ind? Så dæk det beskadigede område til med en presenning, hvis vejret tillader det og det er forsvarligt.
Dokumenter skaden og kontakt din forsikring
Husk at dokumentere skaden. Tag fotos, noter detaljer om skadens omfang samt tidspunktet for opdagelsen, hvilket vil være nyttigt, når du skal forklare situationen til dit forsikringsselskab (og din tagdækker).
Herefter bør du kontakte dit forsikringsselskab for at indgive en skadesanmeldelse.
Følg deres vejledning og sørg for at indsende alle nødvendige dokumenter og billeder til støtte for din sag.
Få professionel hjælp af en tagdækker
For at få en nøjagtig vurdering af skaden på dit tag, bør du kontakte en kvalificeret og erfaren tagdækker til at foretage en grundig inspektion.
Efter inspektionen vil tagdækkeren give dig et tilbud på de nødvendige reparationer.
Afhængigt af skadens omfang kan reparationer bestå af en udskiftning af beskadigede tagsten, tætning af utætheder ved inddækninger omkring skorstene og ventilationsåbninger.
I alvorlige tilfælde, kan en komplet udskiftning af hele taget være nødvendig.
Vi anbefaler dig altid at undersøge markedet for at finde den bedste tagdækker til en fair pris.
Undersøgelser har nemlig vist, at man typisk sparer 10-20 % på sin opgave ved ikke blot at gå med det første og bedste tilbud.
Hvor opstår utæthederne typisk og hvad er årsagerne?
Vi ser en lang række problemområder, der går igen. Har der ikke været åbenlyse skader, såsom gennembrydning af tagfladen eller skævt/ødelagt tagmateriale, opstår utæthederne ofte ved samlinger og gennemføringer.
Start med at undersøge inddækninger, som typisk er bukket metal placeret omkring elementer der stikker op fra taget, såsom kviste og skorstene. Kontroller derefter rygningen, som er tagets top, og skotrenden, hvor to tagflader mødes.
Har du ovenlysvinduer, så er det også en god ide at kigge dem efter. Dernæst skal du tjekke tagudløbet i forbindelse med dine tagrender. Det er der, der samles mest vand, når det regner.
Vi har lavet en tjekliste over steder, hvor utætheder ofte opstår. Disse områder bør du derfor tjekke ekstra grundigt efter:
- Utætte beslag til f.eks. solceller
- Utætheder ved skruer, bolte og søm
- Utætheder ved ovenlysvinduer
- Utætheder ved taghætter til ventilation
- Utæt skotrende
- Utætheder ved samlinger
- Utætheder ved tagrender og nedløbsrør
- Utætheder ved tagudløbet omkring tagrender
- Utætheder ved tætningsbånd under tagets rygningsplader
Der kan være mange årsager til at et tag har skader eller er blevet utæt. Den mest typiske vi ser er, at taget ældes og dermed nedbrydes med årene. Det kan skabe utætheder, revner osv.
En anden årsag vi ofte støder på er, at det er de færreste, der tjekker taget jævnligt, og derfor kan små huller, afskalninger og revner vokse sig til større problemer, når de ikke bliver repareret med det samme.
Tagskader skyldes ofte:
- Tagbelægningen nedbrydes over tid: Alle byggematerialer nedbrydes naturligt og har en hvis levetid. Taget er specielt udsat, da det beskytter huset mod varme, vind og vejr.
- Vind og vejr kan skabe huller eller ødelagte tagsten: I perioder med ekstreme vejforhold, fx storm, skybrud eller kraftige snefald, er det vigtigt at være ekstra opmærksom på sit tag.
- Fejlmontering: Monteringsfejl ved tagdækning er desværre ikke unormalt. Disse fejl kan typisk ske ved undertaget omkring samlinger og gennemføringer. Det skaber nogle åbninger, hvor vand og fugt kan trænge igennem til tagkonstruktionen. Andre fejl er dårlige nødafløb, som ikke sikrer at ekstrem regn kan komme væk inden det løber ind af inddækningerne.
- Manglende opmærksomhed og vedligeholdelse: Manglende eftersyn så problemer ikke opdages i tide. Manglende rens af tagflade, skotrender, tagrender og afløb samt manglende beskyttelse af træværk.
Er det bedst at reparere eller udskifte et utæt tag?
Har dit tag mere end 30 år på bagen, bør du mindst hvert femte år kontakte en tagdækker for at få inspiceret taget.
Kan en tagrenovering eller reparation af et utæt tag betale sig, hvis taget alligevel ikke har mange år tilbage? Dette er et klassisk dilemma for mange med ældre tage.
Disse tegn, kan indikere at det er tid til at overveje et nyt tag:
- Alder: Taget er ældre end 30 år og nærmer sig enden på sin forventede levetid
- Tagrygningen: Er beskadiget (det højeste punkt på taget, hvor tagflader mødes)
- Ødelagte tagsten: Flere tagsten er knækkede eller mangler
- Skæve tagsten: Skæve, løftede tagsten og tagplader der ligger løst
- Ødelagt uderstrygning: Den mørtel der holder teglsten fast mister sin elasticitet og revner
- Utætheder: Pletter eller skjolder på loftet eller vand der siver ind i huset
- Skotrenderne: Er ødelagte, utæt og begroet. En utæt skotrende skyldes ofte manglende rensning
- Indækninger: Er utætte med huller omkring bygningsdele der stikker op af taget
- Tagrender: Er utætte eller tilstoppede
- Undertag: Er hullet, revnet og utæt
- Vindskeder: Er rådne
Hvis du bemærker en eller flere af disse tegn, vil vi anbefale dig at kontakte en tagdækker for en professionel vurdering.
Vores anbefaling
Som udgangspunkt har et tag under 30 år, hverken brug for udskiftning eller en større renovering.
Der kan dog sagtens være småskader eller utætheder, som trænger til et professionelt eftersyn.
Hvis dit tag er over 30 år gammelt, anbefaler vi et tagtjek. En tagdækker kan udføre et grundigt tjek, hvor tagets tilstand inspiceres nøje for tegn på slid, utætheder og skader på tagkonstruktionen samt vurdere tagets generelle sundhed og forventede resterende levetid.
Tagdækkeren kan også identificere potentielle problemer, der ikke er synlige for det utrænede øje, og give kvalificeret rådgivning om fordelene ved enten renovering eller udskiftning af taget.
De kan desuden tilbyde et overslag over omkostningerne og tidsforbruget for begge muligheder, så du kan træffe en informeret beslutning baseret på dine behov og budget.
Beslutningen om at følge de anbefalinger, du får, er naturligvis helt op til dig efter gennemgangen.
I den nedenstående tabel finder du en oversigt over forskellige tagtyper og deres forventede levetid.
Tagtype | Pris pr. m2 | Levetid |
---|---|---|
Ståltag | 800 - 1.000 kr. | 50-80 år |
Bølgeeternit | 800 -1.000 kr. | 20-35 år |
Eternitskifer | 1.000 - 1.500 kr. | 35-40 år |
Tagpap | 1.000 - 1.500 kr. | 50 år |
Zinktag | 1.400 - 1.800 kr. | 60-100 år |
Betontag | 1.400 - 2.100 kr. | 50 år |
Tegltag | 1.500 - 2.200 kr. | 60-100 år |
Naturskifer | 1.900 - 2.200 kr. | 100 år |
Har du et ældre tag, som du overvejer at udskifte? At skifte tag er en stor og kostbar beslutning, der ofte rejser mange spørgsmål.
Se derfor vores guide til nyt tag, hvor får du svar på alle disse spørgsmål og mere til, så du kan træffe det bedste valg.
Hvordan kan jeg forhindre at mit tag bliver utæt?
En stor synder vi ser er manglende opmærksomhed og eftersyn af taget, hvilket betyder, at små problemer ikke opdages i tide og dermed udvikler sig. Desuden er løbende vedligeholdelse vigtig.
Som en del af den regelmæssige vedligeholdelse af dit tag, bør du altid selv undersøge det mindst to gange årligt, gerne om foråret og efteråret, for at identificere skader som revner, inddækninger og løse tagplader.
Efter ekstremt vejr, såsom stormvejr, skybrud eller snestorme, bør du også gå en tur rundt om huset.
Fjern regelmæssigt blade, grene og andet affald fra tagfladen og rens dine tagrender samt nedløb, så de er frie for blokeringer. Dette sikrer, at regnvandet kan drænes effektivt væk fra taget. Husk også at beskytte dit træværk.
Sådan tjekker du selv dit tag for utætheder
Det er en god idé at tjekke dit tag for skader, inden eventuelle problemer udvikler sig, og du vil finde ud af det på en uhensigtsmæssig måde, såsom vand der trænger ind i huset.
Husk at gennemgå hele taget grundigt, især steder med samlinger og overgange.
Se hvordan du gør i videoen her:
Tjek taget udefra
Når du skal tjekke dit tag for utætheder, skal du bruge en stige.
Er det ikke muligt, at få et ordentligt udsyn fra din stige eller ovenlysvindue, så kan du leje en rygningsstige.
Den kan køres op af taget, og kan sættes fast på tagets tagrygning.
Her kan du tjekke tagrygningen, hvor der ofte opstår problemer. Det kan være, at stenene eller tagpladerne er løse, og derfor ikke længere holder tæt.
Det er også muligt at tjekke taget nedefra jorden gennem en kikkert. Gå først en tur rundt om huset, ligger der knuste tagsten eller anden nedfaldne tagmaterialer? Kan du se huller i taget? Ligger der grene eller andet på taget?
Det vil dog være sværere at få øje på alle detaljer på taget fra jorden, og du kan ikke se nærmere på eventuelle skader.
Du bør holde øje med følgende ting, når du skal tjekke dit tag:
- Er der skæve tagsten eller tagplader?
- Er der tagmaterialer, der er afskallet, knækket, revnet eller ødelagt på anden vis?
- Er inddækningerne intakte ved skorsten, taghætter, tagvinduer og andre dele på taget?
- Er skotrender jævne, intakte og uden begroning?
- Er tagrender tilstoppede eller utætte?
100% uforpligtende!
Tjek taget indefra via loftet
Hvis du har et uudnyttet loftrum med direkte adgang til taget, kan du kravle op og tjekke tagets underside for følgende ting:
- Trænger sollys igennem nogen steder? Hvis det gør det, vil det betyde, at regn også kan trænge igennem.
- Er undertaget intakt og holder tæt? Er der vandsansamlinger eller skolder?
- Er der fugtpletter i loftet i hjørnerne? Det er også tegn på utætheder i taget.
- Se efter fugtskjolder på indersiden af tagbelægning, lægter og på gulvet.
Taget er afgørende for at holde din bolig tør og tæt. Uden løbende vedligeholdelse kan der opstå alvorlige fugt- og vandskader, som ikke kun påvirker taget, men også resten af huset.
Utætheder, der ikke opdages i tide, kan kræve en dyr udskiftning af hele taget.
En ny tagbelægning koster typisk mellem 800- 2.200 kr. pr. m².
Hvis også spær og isolering skal skiftes, kan prisen stige til 4.000-8.000 kr. pr. m².
Det kan også føre til udskiftning af indvendige vægge og lofter. Derfor er det vigtigt at tjekke tagets stand regelmæssigt.
Få 3 gratis tilbud på tagdækning
Ønsker du gratis rådgivning og 3 tilbud på din tagopgave, anbefaler vi, at du udfylder formularen hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.
- Landsdækkende service med hurtigt svar
- +650.000 udførte opgaver med høj trustscore
- 100% uforpligtende med gratis rådgivning